Hydroponisk system hvad er det?

Hydroponisk system

Hydroponisk system er en del af hydro kulturen, som er en metode til dyrkning af planter uden jord ved anvendelse af mineralske næringsopløsninger i et vandopløsningsmiddel. Jordbaserede planter kan dyrkes med kun deres rødder udsat for mineralopløsningen, eller rødderne kan understøttes af et inert medium, såsom perlit. Næringsstoffer, der kan anvendes i hydroponiske systemer, kan komme fra en række forskellige kilder. Disse kan omfatte, men er ikke begrænset til et biprodukt fra fiskeaffald, eller købte kemiske gødninger.

Her kommer så en forklaring på dette Hydroponisk system.

Kort Definition – Hvad betyder Hydroponisk system? I gartneriverdenen er hydroponics en form for landbrug, hvor planter ikke dyrkes i jord, men fx i kar som fodres af en konstant strøm af næringsopløsning. 

Der er seks hovedtyper af Hydroponisk system:

  1. NFT
  2. Ebb og Flow (Flood and Drain)
  3. Aeroponics
  4. Wick Systems
  5. Dryp-system
  6. Deep Water Culture (DWC)

 

I alle disse hydroponiske systemer er mediet, der forankrer planterne, inert og giver absolut ingen næringsstoffer. I stedet kommer næringsstoffer til plantevækst fra en specielt tilberedt næringsopløsning. Der er også kombinationer af disse systemer, som producenterne kommer på, ofte kaldet hybridsystemer.

Dog kan du også finde ud af noget mere om en kvalitets kaffemaskine – læs mere her!

Type af system

En sidste type hydroponic system, der bør nævnes i aquaponics, som kombinerer opdræt af fisk og planter i ét system. Desuden kan Hydroponisk system også klassificeres som sandkultur, gruskultur, vandkultur og vermiculaponics.

Der er seks grundlæggende typer af hydroponiske systemer, som alle arbejder på samme princip: de er en sjælløs metode til dyrkning af afgrøder. I nogle hydroponiske systemer forankres planterne med et inert materiale i lange bakker eller solobeholdere og fodres af en næringsopløsning, som fx er pumpet til planternes rødder. I andre systemer anvendes der slet ikke noget medie, og plantens rødder svæver i vand eller ren luft.

Derudover er hydroponiske systemer opdelt i to kategorier: passiv og aktiv. Et passivt system, som wick-systemet, involverer ingen elektronik, snarere er næringsopløsningen ugudelig eller tyngdekraften tilført rødderne. Et aktivt system bruger en pumpe, der genbruger næringsopløsningen til rødderne og er tyngdekraften tilført til en tank.

Af de seks typer af hydroponiske systemer er de mest almindelige af disse det aktive system med eb og flow, hvor næringsopløsningen pumpes til rødderne af planterne, der dyrkes i lange, smalle bakker, der er let skrånende. I dette system af vippebakker, returnerer tyngdekraften (recirkulerer) næringsopløsningen tilbage til tanken, hvor den genbruges af pumpen. Hele systemet genbruger derefter gentagne gange gennem plantens vækst liv. 

Valget af hydroponisk system lavet af dyrkeren afhænger i sidste ende af deres færdighedsniveau, hvor meget plads de har til rådighed, og hvad de har råd til.

 

Skriv et svar