Vækstlys

Vækstlys

Vækstlys eller plantelys om man vil, er en kunstig lyskilde. Generelt er det et elektrisk lys, der er designet til at stimulere plantevæksten ved at udstråle et lys, der er egnet til fotosyntese. Vækstlys bruges til steder, hvor der ikke er noget naturligt forekommende lys, eller hvor der kræves supplerende lys. For eksempel i vintermånederne, hvor de tilgængelige timers dagslys kan være utilstrækkelige til den ønskede plantevækst, bruges lys til at forlænge tiden hvor planterne modtager lys. Vækstlys bruges til gartneri, indendørs havearbejde, planteforplantning og fødevareproduktion, herunder indendørs Hydroponics og vandplanter. Selv om de fleste former for vækstlys bruges på industrielt niveau, kan de også bruges i husholdninger.

Vækstlys forsøger at give et lys spektrum som ligner solens lys mest muligt, eller at give et spektrum, der er mere skræddersyet til de planter, der dyrkes. Udendørsforholdene efterlignes med varierende farver, temperaturer og spektraludgange fra vækstlyset, og varierer lumenudgangen (intensiteten) af lamperne. Reflektorer bør nævnes når der tales om vækstlys, de bruges nemlig for at maksimere lys effektiviteten af din pærer. Planter eller lys flyttes så tæt sammen som muligt, så de får sammen mængde lys, og at alt lys fra lysene falder på planterne i stedet for på det omkringliggende område. Dog må lyset ikke hænge så tæt på dine planter at det skader dem frem for at berige dem. En lysskade, eller rettere en varmeskade fra lyset kan forårsage brændte spidser på dine planter, og i værste tilfælde kan en sådan skade tørre dine planter så meget ud at hele din høst går i vasken – derfor bør man være opmærksom på dette.

Nå vi taler om vækstlys er der er der flere forskellige typer af lys – HID som råder over HPS og MH, og så til sidst har vi LED som også er med i kæden af vækstlys.

En række af pære typer kan bruges som vækstlys, såsom glødelamper, højintensitets afladnings lamper (HID) og lysdioder (LED). I dag er det mest anvendte lys til professionelt brug HID´er, særligt HPS. særligt HPS. Indendørs blomster- og grøntsagsproducenter bruger typisk højtryksnatrium (HPS) og metalhalogenid (MH) HID-lys, men LED erstatter metalhalogenider på grund af deres effektivitet og økonomi.

Metalhalogenlys bruges regelmæssigt til den vegetative fase af plantevæksten, da de udsender større mængder blå og ultraviolet stråling. Blå spektrum lys kan udløse et større vegetativt respons i planter.

Højtryksnatriumlys anvendes også som en enkelt lyskilde gennem de vegetative og reproduktive faser. De kan også bruges som et ændringsforslag til fuldspektret belysning i reproduktionsfasen. Rødt spektrum lys kan udløse et større blomstringsrespons i planter. Hvis der anvendes højtryksnatriumlys til den vegetative fase, vokser planterne lidt hurtigere, men kan have tendens til at stække længere overordnede.

I de senere år er LED-teknologi blevet introduceret i vækstlys markedet, og har taget sin plads. Ved at designe et indendørs vækstlys ved hjælp af dioder, kan der produceres specifikke bølgelængder af lys.

Med LED vækstlys er det muligt at sikre korrekt og livs givende belysning for dine planter på steder, hvor almindeligt dagslys aldrig finder ind. Det betyder, at du f.eks. kan have lyskrævende planter stående på steder i huset eller bygningen, hvor det normalt ikke ville være muligt at få dem til at gro.

– For kort at opridse hvad vækstlys er, så kan det betegnes som kunstig plantebelysning.

Mangler din have kantafgrænsning? Se med her!

Skriv et svar